Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τέσσερα θρεπτικά λαχανικά για το φθινοπωρινό σας καλάθι

Έχουμε μπει πλέον στο φθινόπωρο και είναι καιρός να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιό μας με νέα λαχανικά που είναι τώρα στην εποχή τους.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα προϊόντα εποχής προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η φρεσκάδα, το άρωμα, η γεύση, καθώς και η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ενώ διατίθενται και σε χαμηλότερες τιμές.
Στα λαχανικά του φθινοπώρου περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- το πράσο, η κολοκύθα, το κουνουπίδι και το σπανάκι, που αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, με κοινό χαρακτηριστικό το χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και την υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, που προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία. Από την άλλη, όπως θα δείτε παρακάτω, καθένα από τα εν λόγω λαχανικά διαθέτει τις δικές του διατροφικές …ιδιαιτερότητες, που το καθιστούν ξεχωριστό και πολύτιμο:
Πράσο: Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη διαδικασία πήξης του αίματος, ενώ τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι σχετίζεται και με την οστική υγεία. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ειδικότερα βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο. Ακόμη, αποτελεί πηγή ινουλίνης, η οποία δρα ως πρεβιοτικό, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα.
Κολοκύθα: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος. Από την άλλη, προσφέρει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμινών C και E, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και ασβεστίου.
Κουνουπίδι: Πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και δρα ως φυσικό αντιοξειδωτικό, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Κ, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, ο φώσφορος και το μαγγάνιο.
Σπανάκι: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι παρέχει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, ενώ αρκούν λίγα μόνο φύλλα προκειμένου να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Κ. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ περιέχει και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, φωσφόρου, μαγγανίου και ψευδαργύρου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com