Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Χταπόδι : Τι μας προσφέρει διατροφικά

Αν και μπορεί να μην το καταναλώνουμε συχνά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το χταπόδι αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που σίγουρα αξίζει να ενταχθεί στο διαιτολόγιό μας σε μια πιο συστηματική βάση.
Όπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, το χταπόδι είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ταυτόχρονα «φτωχό» σε ολικά -και ειδικότερα κορεσμένα- λιπαρά, γεγονός που το καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας.
Από την άλλη, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις 30 γραμμάρια μαγειρεμένου χταποδιού προσφέρουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης Β12, από αυτή που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως οι ημερήσιες ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα.
Επιπλέον, το χταπόδι είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ω-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Α.
Αναφορικά με τη χοληστερόλη, που αποτελεί συχνά σημείο ανησυχίας των καταναλωτών, το χταπόδι έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα θαλασσινά, αν και πλέον είναι γνωστό πως τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα δεν επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη διαιτητική της πρόσληψη, όσο από άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η συνολική πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς πρόκειται για ένα τρόφιμο σχετικά δύσκολο στην πέψη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται από άτομα που εμφανίζουν συχνά επεισόδια δυσπεψίας, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε πουρίνες, το καθιστά επιλογή που δε θα πρέπει να υπερκαταναλώνεται από όσους έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com