Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πόσο καλά ξέρεις το κλιματιστικό σου;

Σε κάθε σπίτι υπάρχει εκείνος ο αφανής ήρωας που δεν σταματά να δουλεύει ποτέ. Φροντίζει ώστε η καθημερινότητά σου να είναι άνετη, εύκολη και ευχάριστη και δεν σε προδίδει ποτέ, ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές. Όχι, δεν μιλάω για την μαμά σου (αν και θα μπορούσα)!
Αναφέρομαι στο αγαπημένο σου κλιματιστικό που σε συντροφεύει από τις κρύες νύχτες του χειμώνα μέχρι και τα ανυπόφορα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού. Είναι τόσο δεδομένο πλέον στην καθημερινότητά σου, που δεν θυμάσαι καν πώς ζούσες χωρίς αυτό (ή μάλλον δεν θέλεις να θυμάσαι).
Κατά πόσο όμως, είσαι σίγουρος ότι ο αγαπημένος σου σύμμαχος σε κρύο ή σε ζέστη αποδίδει στο 100% των δυνατοτήτων του; Μήπως μπορεί να αποδώσει περισσότερο; Μήπως σου κοστίζει περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε; Είναι ο αέρας του τόσο καθαρός όσο νομίζεις;
Αν στα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορείς να απαντήσεις με απόλυτη σιγουριά, τότε το παρακάτω άρθρο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για να σταματήσεις να αναρωτιέσαι!

Έχω επιλέξει το κατάλληλο κλιματιστικό για τον χώρο μου;


Το μεγάλο ερώτημα όταν έρχεται η ώρα για την αγορά νέου κλιματιστικού είναι, να πάρω συμβατικό ή inverter;
Η σχετικά αισθητή διαφορά στην αρχική τιμή ενός συμβατικού κλιματιστικού συγκριτικά με ενός inverter, κάνει αρκετούς να σκέφτονται πως το συμβατικό είναι μια πιο συμφέρουσα οικονομικά επιλογή. Είναι όμως έτσι;
Στην πραγματικότητα, τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter έχουν τη δυνατότητα να αυτορυθμίζουν την παρεχόμενη ισχύ τους ανάλογα με την θερμοκρασία που έχουμε επιλέξει να υπάρχει στο χώρο. Αυτό σημαίνει πως το κλιματιστικό λειτουργεί συνεχόμενα χωρίς επανεκκινήσεις και κατά συνέπεια εξοικονομεί πολύ ρεύμα (ανάλογα με τη συσκευή και τις συνθήκες μπορεί να εξοικονομήσει έως και 50% ηλεκτρικού ρεύματος συγκριτικά με ένα συμβατικό).
Αντίθετα, τα συμβατικά κλιματιστικά όταν φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία σταματούν να λειτουργούν και όταν η θερμοκρασία αυτή μεταβληθεί, ξεκινούν να λειτουργούν ξανά. Αυτή η επανεκκίνηση έχει μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια.
Ωστόσο, τα κλιματιστικά inverter μπορεί να θεωρηθεί ότι συμφέρουν περισσότερο από τα συμβατικά, μόνο όταν προορίζονται για παρατεταμένη χρήση. Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα κλιματιστικό που θα δουλεύει μόνο 2-3 ώρες την ημέρα, τότε δεν θα δεις μεγάλη διαφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σου.
Άλλος ένας  παράγοντας που θα χρειαστεί να προσέξεις στην επιλογή του κλιματιστικού σου είναι η απόδοση της συσκευής συγκριτικά με τον χώρο που θέλεις να καλύψεις. Δεν έχει νόημα να επιλέξεις ένα κλιματιστικό με μικρή απόδοση για έναν μεγάλο χώρο, επειδή η αρχική τιμή είναι πιο χαμηλή. Σύντομα θα αποδειχθεί ότι θα σου κοστίσει πολύ περισσότερο, αφού θα χρειάζεται να δουλεύει παραπάνω χωρίς να σου αποδίδει το αποτέλεσμα που θες.
Τέλος, σημαντικό είναι να ελέγξεις την πιστοποίηση που έχει το κάθε κλιματιστικό, την ποιότητα των φίλτρων αέρα, τον θόρυβο, καθώς και τι εγγύηση σου προσφέρει η αντιπροσωπεία. 
Αγόρασα κλιματιστικό… και τώρα; Και έψαξες και διάβασες και ρώτησες και τελικά πήρες το καλύτερο κλιματιστικό για τον χώρο σου! Νομίζεις όμως ότι η δουλειά σου τελειώνει εδώ; Στην πραγματικότητα τώρα αρχίζει… Η εγκατάσταση του κλιματιστικού μπορεί είτε να απογειώσει, είτε να ρίξει σημαντικά την απόδοσή του. Ανεξάρτητα από το τι θα σου πει ο εκάστοτε τεχνικός, θα πρέπει και εσύ να είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν η διαδικασία που ακολουθείται είναι σωστή. 
Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να εστιάσεις στα εξής σημεία:
  1. Το σημείο εσωτερικής τοποθέτησηςΑπό το σημείο που θα επιλέξεις να τοποθετήσεις το κλιματιστικό, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η κατεύθυνση του αέρα πηγαίνει προς το κέντρο του χώρου και όχι προς το σημείο που συνήθως κάθεσαι (ή κοιμάσαι αν πρόκειται για κρεβατοκάμαρα). Παράλληλα, το σημείο που γίνεται η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το εσωτερικό να καλύπτει τις ψυκτικές σωληνώσεις και την οπή διέλευσης. Επίσης, πρέπει να έχεις στον νου σου ότι το κλιματιστικό δεν πρέπει να τοποθετείται πάνω από κουζίνα ή άλλη παρόμοια οικιακή συσκευή.
  2. Το σημείο εξωτερικής τοποθέτησηςΣυνήθως η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εσωτερική, αφού αν η απόστασή τους είναι μεγαλύτερη από 8 μέτρα τότε η απόδοσή του μειώνεται σημαντικά. Αυτό που χρειάζεται παράλληλα να προσέξεις, είναι να τηρούνται οι αποστάσεις από τα δομικά στοιχεία, όπως αναφέρει το εγχειρίδιο του εκάστοτε κλιματιστικού, καθώς και το σημείο εγκατάστασης να έχει εύκολη πρόσβαση ώστε για να γίνεται με ασφάλεια η συντήρησή του.
  3. Οι ψυκτικές σωληνώσειςΟι ψυκτικές σωληνώσεις του κλιματιστικού είναι ένα σημείο της εγκατάστασης που θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να έχουμε μία επιτυχημένη αλλά και ασφαλή εγκατάσταση. Οι σωληνώσεις θα πρέπει να μονωθούν η κάθε μία ξεχωριστά και να τυλιχτούν με προστατευτική ταινία PVC. Παράλληλα, είναι η απαραίτητη η χρήση ειδικού εργαλείου για την εφαρμογή τους σε γωνίες, ώστε να μην τσακίσουν, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλονται σε διαδικασία κενού για να απομακρύνεται η υγρασία
    Το δίκτυο αποχέτευσης συμπυκνωμάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένο από PVC σωλήνα, ενώ η απορροή πρέπει να γίνεται σε σιφώνια ή σε μικρή απόσταση από αυτά.
  4. Δελτίο εγκατάστασης κλιματιστικούΜετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του κλιματιστικού ο τεχνικός οφείλει να σου παραδώσει υπογεγραμμένο το δελτίο εγκατάστασης, όπου πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται τα δικά σου και δικά του στοιχεία του, ο σειριακός αριθμός του κλιματιστικού και η ημερομηνία τοποθέτησης.

Συντήρηση κλιματιστικού

Όπως λέω και στην αρχή του άρθρου, το κλιματιστικό είναι ένας ακοίμητος φρουρός του σπιτιού σου που μπορεί να δουλεύει όλη μέρα και όλη νύχτα για να σε ζεσταίνει ή να σε δροσίζει ανάλογα την εποχή. Μην ξεχνάς όμως, ότι είναι απλά άλλη μία οικιακή συσκευή που χρειάζεται και αυτή σωστή συντήρηση, όπως και κάθε άλλη συσκευή για να μην σε αφήσει μια μέρα να αναρωτιέσαι «τι πήγε στραβά και δεν δουλεύει πια».
Στη συνέχεια, θα σου αποδείξω με τρεις μόνο λόγους , πόσο πολύ μπορεί να σε ωφελήσει οικονομικά (και όχι μόνο) η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού.
  1. Ένα ετήσιο service στο κλιματιστικό εξασφαλίζει στο μηχάνημα έως και 10% μεγαλύτερη απόδοση,  οπότε μειώνει παράλληλα και το κόστος λειτουργίας του κατά 5%. Αν το κλιματιστικό σου δεν έχει συντηρηθεί σωστά, τότε καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, και εσύ πληρώνεις άσκοπα περισσότερες κιλοβατώρες στην εταιρεία  παροχής ρεύματος.
  2. Όταν το κλιματιστικό ελέγχεται και συντηρείται συστηματικά από τον εξειδικευμένο ψυκτικό, η διάρκεια ζωής του παρατείνεται σημαντικά. Και αυτό γιατί,  με τον έλεγχο για τυχόν φθορές που συνήθως εμφανίζονται στις αντλίες και σε άλλα μηχανικά μέρη του, προλαμβάνονται μεγάλες ζημιές που μπορεί να σου κοστίσουν πολύ ακριβά στο μέλλον
  3. Τέλος, η συντήρηση του κλιματιστικού συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας σου καθώς βελτιώνει την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον χώρο σου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κλιματιστικού, συγκεντρώνονται σκόνη και βλαβεροί μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του, επικάθονται στα φίλτρα του και τα φράσσουν, οπότε ο αέρας που απελευθερώνεται δεν είναι καθαρός.Αντιθέτως, είναι επιβαρυμένος με επιβλαβή σωματίδια που ευθύνονται για αλλεργίες, ιώσεις ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης, τα φίλτρα καθαρίζονται επιμελώς, οπότε δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείς για την ποιότητα του αέρα στο χώρο σου και κατ’ επέκταση την υγεία σου.
Το τελευταίο και κυριότερο βήμα για να σαι σίγουρος ότι θα κάνεις τελικά τη σωστή επιλογή, εγκατάσταση ή συντήρηση κλιματιστικού στον χώρο σου, είναι να επιλέξεις έναν έμπειρο επαγγελματία που θα σε καθοδηγήσει και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες εργασίες.
Στο giaola.gr, θα βρεις τους καλύτερους ψυκτικούς της πόλης στις πιο συμφέρουσες τιμές, που θα αναλάβουν κάθε εργασία που αφορά το κλιματιστικό σου εύκολα και κυρίως αξιόπιστα!
Πηγές:
 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com