Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Εμμηνόπαυση: Τι αλλάζει διατροφικά;

Η φάση της κλιμακτηρίου και στη συνέχεια η εμμηνόπαυση σηματοδοτούν την έναρξη μιας ευαίσθητης περιόδου για τη ζωή της γυναίκας, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές. Οι ορμονικές μεταβολές, με κυρίαρχη την ελάττωση της έκκρισης οιστρογόνων, έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της περιόδου και την εμφάνιση συμπτωμάτων που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα της γυναίκας και μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, καθιστούν χρήσιμη ή και αναγκαία την υιοθέτηση ορισμένων συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής και μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και ευεξίας της γυναίκας και στην πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Σωματικό βάρος: Από τη μία οι ορμονικές μεταβολές και από την άλλη η σταδιακή μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού με την πάροδο του χρόνου, καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση του βάρους μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, κατά το διάστημα αυτό παρατηρείται αυξημένη τάση εναπόθεσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, γεγονός που αλλάζει βαθμιαία την εικόνα σώματος, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεπώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποφυγή της πρόσληψης βάρους προϋποθέτει περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης, αύξηση της ενεργειακής δαπάνης μέσω άσκησης ή συνδυασμό και των δύο.
Σκελετική υγεία: Η μείωση των οιστρογόνων οδηγεί επίσης σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τα οστά, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της οστικής πυκνότητας. Επομένως, μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων. Ειδικότερα, συστήνεται καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, καθώς και κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη D, μέσα από επαρκή ηλιακή έκθεση, κατανάλωση λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφίμων κι ενδεχομένως λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων.
Καρδιαγγειακό σύστημα: Με τη διακοπή της περιόδου, χάνεται σε ένα βαθμό και η «προστασία» των γυναικών από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση. Σαν συνέπεια αυτού, η ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και διατήρησης του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς πρόκειται για παράγοντες «όπλα» ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το ρόλο της άσκησης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ουσιαστικός σε αυτή την περίοδο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους όσο και στη διατήρηση της οστικής υγείας, ενώ παράλληλα, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com