Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Δημήτρης: Ετυμολογία του ονόματος

Δημήτριος ή Δημήτρης είναι αρχαίο ελληνικό κύριο ανδρικό όνομα. Συναντάται επίσης με τις παραλλαγές: Δημητρός, Δήμος, Μίμης, Δημητράκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Μήτσος, Μητσάκος, Μήτρος 
Προέρχεται από το όνομα της θεάς Δήμητρας και σημαίνει τον πιστό της θεάς. Το γυναικείο όνομα Δήμητρα με τη σειρά του προέρχεται από το Δη (δωρικό τύπο του Γη) και το μήτηρ, σημαίνει δηλαδή μητέρα γη.
Χρησιμοποιήθηκε ως όνομα από τους αρχαίους Έλληνες, από τους Ρωμαίους, ενώ υπήρξε κοινότατο κατά τον μεσαιωνικό και νεότερο ελληνισμό. Η δε μεγάλη συχνότητα του ονόματος οφείλεται στον ομώνυμο άγιο του Χριστιανισμού τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο που μαζί με τον Άγιο Γεώργιο αποτελούν τη δημοφιλέστερη δυάδα αγίων, μεγαλομαρτύρων, καλούμενοι και τροπαιοφόροι.
Πολλά είναι τα ιστορικά πρόσωπα που έφεραν το όνομα Δημήτριος, όπως βασιλείς και άλλοι ηγεμόνες, στρατηγοί, φιλόσοφοι, ποιητές, ρήτορες, πολιτικοί, ιατροί, αρχιτέκτονες, γλύπτες, συγγραφείς, ιστορικοί, πατριάρχες, επίσκοποι, κ.λπ. αλλά και πολλοί ακόμη άγιοι και ιερομάρτυρες. Γνωστότεροι όλων είναι ο Δημήτριος ο Πολιορκητής και ο Πατριάρχης Δημήτριος
Στις μέρες μας το Δημήτριος ή Δημήτρης είναι το 3ο πιο συνηθισμένο ελληνικό όνομα με ποσοστό γύρω στο 3.92%.
με πληροφορίες απο wikipedia.org
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com