Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ντούριαν: Ο βασιλίας των φρούτων


Εχετε δοκιμάσει ντούριαν; Ισως να είναι λίγο δύσκολο να το βρείτε στην Ελλάδα στο εξωτερικό όμως θεωρείται ο βασιλίας των φρούτων και εάν τύχει ποτέ να το δοκιμάσετε  θα το λατρέψετε ή θα το μισήσετε για πάντα.
Το ντούριαν είναι ένα από τα πιό παράξενα τροπικά φρούτα στην εμφάνιση και γεύση.  Το δέντρο του μπορεί να φτάσει και τα 50 μέτρα ύψος ενώ οι καρποί του, τα φρούτα του δηλαδή, είναι εποχιακοί και βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη με σχήμα οβάλ η στρογγύλο. Συνήθως τα ντούριαν έχουν μέγεθος μικρού καρπουζιού είναι πρασινο-κίτρινα και έχουν αγκάθια, κάτι που τα κάνει πολύ χαρακτηριστικά στην εμφάνιση! Μέσα η σάρκα όμως δεν μοιάζει καθόλου με αυτήν του καρπουζιού, υπάρχουν θαλάμοι-κύστες και μέσα σε αυτές υπάρχει ο κρεμώδης και  σαρκώδης  πολτός του φρούτου. Κάθε φρούτο με ασπροκίτρινη, κίτρινη ή σκούρα κίτρινη σάρκα όταν ωριμάζει καλύπτει έναν σπόρο ντούριαν. Εκτός από τα χαρακτηριστικά του αγκάθια ένα άλλο του χαρακτηριστικό είναι η μυρωδιά του. Η οσμή του είναι ιδιαίτερα βαριά και ή θα σας ξετρελλάνει ή θα την μισήσετε. Είναι τόσο έντονη που μπορεί να την μυρίσετε από απόσταση. Πολλά ξενοδοχεία αλλά και μέσα μεταφοράς στην Νοτιοανατολική Ασία από όπου προέρχεται απαγορεύουν το ντούριαν εξαιτίας αυτής της οσμής.
Η περίφημη αυτή οσμή του ντούριαν διχάζει την κοινότητα παγκοσμίως. Στην Νοτιοανατολική Ασία από όπου προέρχεται (Ταιλάνδη, Φιλιππίνες κτλ) λένε οι άνθρωποι ότι η οσμή του μπορεί να συγκριθεί με άρωμα. Αλλοι άνθρωποι, ιδίως ξένοι λένε ότι το φρούτο όταν ανοιχτεί στην κυριολεξία βρωμάει και ότι μυρίζει σαν την κόλαση αλλά έχει παραδεισένια γεύση. Η οσμή του οφείλεται στην παρουσία θείου στο φρούτο. Η γεύση του από την άλλη είναι γλυκειά και κρεμώδης και δύσκολα μπορεί να περιγραφεί, μερικοίι ισχυρίζονται έχει όξινα χαρακτηριστικά μεταξύ γλυκού τυριού με πινελιές σκόρδου.
Υπάρχουν περίπου 30 είδη του αλλά αυτό που έχει μελετηθεί εκτός Νοτιοανατολικής Ασίας για τα συστατικά του και τα ωφέλη για την υγεία είναι το είδος durio zibethinus.
Από τα ωφέλη του ντούριαν είναι ότι καθαρίζει το αίμα λειτουργώντας σαν φίλτρο. Εχοντας υψηλά ποσοστά σε αμινοξέα καταπολεμάει την κατάθλιψη, το άγχος και την αμνησία αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Επίσης χτίζει μύες λόγω των πρωτείνων που περιέχει, ενώ βοηθάει στην χώνεψη λόγω των ινών , ενώ με το μαγνήσιο που περιέχει βοηθάει στην απορρόφηση του κάλσιου στον οργανισμό και δυναμώνει τα κόκκαλα ενώ κρατάει την καρδία μας υγιή. Βοηθαει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα με την οξυγόνωση του αίματος λόγω του σίδηρου που περιέχει. Περιέχει επίσης υδατάνθακες που μας δίνουν ενέργεια. Το θείο που περιέχει και το οποίο του δίνει την άσχημη μυρωδιά είναι αμινοξύ που έχει ωφέλη στον οργανισμό, ενώ το ποττάσιο που περιέχει βοηθάει στην καλή λειτουργία των μυών, νεύρων και του εγκεφάλου.
Είναι επίσης αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας τις αρρώστιες αλλά και ζεστένει το σώμα αυξάνοντας την πίεση του αίματος.
Θεωρείται τέλος ο βασιλίας των αφροδισιακών φρούτων, είναι αφροδισιακό τονίζοντας την σεξουαλική ζωή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζει να το δοκιμάσετε, είτε εάν βρεθείτε στο εξωτερικό, είτε εάν το βρείτε στην Ελλάδα!

en-gr.com 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

1 σχόλια:

  1. εγω εφαγα ντουριαν στη σιγκαπουρη και ηταν αηδια δε σας το συνιστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com