Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

7 διατροφικοί μύθοι που μπορεί να μας βλάψουν

Κάποιες θεωρίες για το φαγητό και τη διατροφή που κυκλοφορούν ευρέως, πολλές φορές αποδεικνύονται ακόμη και επικίνδυνες.

Δεν είναι μυστικό ότι πολλές φορές αυτά που ξέρουμε για το φαγητό και τη διατροφή, καταρρίπτονται από ειδικούς και έρευνες, αποδεικνύοντάς μας ότι οι συμβουλές των ειδικών είναι πάντα απαραίτητες. Δείτε ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι διατροφικοί μύθοι σύμφωνα με το cbsnews.com και μετρήστε σε πόσους από αυτούς έχετε πέσει… θύματα.
Μύθος #1: για να χάσει κάποιος βάρος, πρέπει να αποφεύγει τους υδατάνθρακες
Το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και άλλοι υδατάνθρακες έχουν λιγότερες θερμίδες από παχυντικές τροφές όπως κάποια τυριά ή οι τηγανητές πατάτες. Αυτός είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή με υδατάνθρακες (αυτοί που ζουν στις επαρχίες της Ασίας ή οι χορτοφάγοι για παράδειγμα) τείνουν να είναι πιο λεπτοί από αυτούς που επιλέγουν άλλες, παχυντικές τροφές. Κι αν θέλετε να το δούμε με αριθμούς, 1 γραμμάρια υδατάνθρακα έχει 4 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο λίπος κοτόπουλου ελαιόλαδου ή άλλου λιπαρού τροφίμου έχει 9.

Μύθος #2: τα παιδιά πρέπει να πίνουν αγελαδινό γάλα Οι γονείς συνήθως επιμένουν τα παιδιά τους να πίνουν γάλα για να αναπτυχθούν και να έχουν γερά κόκαλα. Κάποιες μελέτες, όμως, αναφέρουν ότι τα παιδιά που δεν πίνουν αγελαδινό γάλα είναι εξίσου υγιή με τα υπόλοιπα, ενώ μάλιστα εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κολικούς, μολύνσεις στα αυτιά και άσθμα. Κι αν αναρωτιέστε πώς θα λάβουν ασβέστιο, σκεφτείτε ότι μια καλή εναλλακτική είναι το κατσικίσιο γάλα, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, το γάλα σόγιας κ.ά. Μια σημαντική εξαίρεση στα λαχανικά αποτελεί το σπανάκι, το ασβέστιο του οποίου απορροφάται σε μικρό βαθμό από τον οργανισμό.
Μύθος #3: το ψάρι είναι γεμάτο καλά λιπαρά
Περίπου το 30% του λίπους του ψαριού είναι ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων, μειώνουν τη φλεγμονή και κάνουν γενικότερα καλό στον οργανισμό. Το υπόλοιπο 70%, όμως, είναι ένα μείγμα κορεσμένου λίπους που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αλλά και άλλων λιπών. Οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ψαριού, με το λίπος του τόνου, για παράδειγμα, να είναι 23% «καλό» και 33% «κακό» (το υπόλοιπο είναι ένα μείγμα λιπών χωρίς οφέλη για την υγεία) και το λίπος του σολομού να είναι 27% «καλά» λιπαρά και 16% «κακά».

Μύθος #4: το κρέας είναι η μοναδική «ολοκληρωμένη» πρωτεΐνη Οι πρωτεΐνες είναι μακρές αλυσίδες αμινοξέων που δημιουργούν μια αλληλουχία, όπως οι χάντρες ενός κολιέ. Ο οργανισμός χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σετ αυτών των αμινοξέων για να χτίσει τους ιστούς του σώματος και παρ’ όλο που το κρέας τα περιλαμβάνει όλα, μπορείτε να τα βρείτε και σε φυτικές τροφές ή συνδυασμούς αυτών, όπως φακές με ρύζι, κινόα, μανιτάρια κ.λπ.
Μύθος #5: τα προϊόντα σόγιας μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο
Παρ’ όλο που η σύνδεση μεταξύ σόγιας και καρκίνου του μαστού δημιουργεί υποστηρικτές και πολέμιους, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα προϊόντα σόγιας ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αν καταναλώνονται από νωρίς. Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που καταναλώνουν τόφου, γάλα σόγιας και άλλα προϊόντα σόγιας στην εφηβεία, παρουσιάζουν 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από άλλες γυναίκες, ενώ ανάμεσα σε αυτές που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού, τα προϊόντα σόγιας συμβάλλουν στη μείωση επανεμφάνισης. Μαζί με αυτά, υπάρχουν και κάποια ευρήματα που δείχνουν ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και του καρκίνου του προστάτη, επεκτείνοντας τη δράση της και στο άλλο φύλο.

Μύθος #6: οι λιγούρες είναι ένας τρόπος να σας δείξει το σώμα σας τι χρειάζεστε Η ξαφνική επιθυμία που έχετε για ζάχαρη και σοκολάτα μάλλον δεν έχει να κάνει με ελλείψεις στον οργανισμό σας. Ο λόγος που λιγουρεύεστε τα παραπάνω, είναι γιατί προκαλούν την απελευθέρωση χημικών στον εγκέφαλο που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Όταν οι άνθρωποι νιώσουν αυτή την επίδραση, τα αναζητούν ξανά και ξανά, ειδικά σε περιόδους στρες. Το τυρί και το κρέας, μάλιστα, μπορεί να έχουν παρόμοιες επιδράσεις.
Μύθος #7: ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό
Αυτό το νόμισμα φαίνεται πως έχει δύο όψεις, αφού οι μελέτες δείχνουν από τη μία ότι όσοι πίνουν λίγο κρασί με μέτρο ζουν περισσότερο από όσους απέχουν, αλλά από την άλλη ότι όσες γυναίκες πίνουν καθημερινά, ακόμη και 1 ποτήρι την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με αυτές που το αποφεύγουν. Ο προφανής λόγος είναι ότι το αλκοόλ διαλύει το φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β με αντικαρκινικές ιδιότητες.
clickatlife.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com