Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Έτσι θα γίνει η Ευρώπη εάν επικρατήσουν τα αποσχιστικά κινήματα ~ Χάρτης

Ο Κάμερον σχεδόν με δάκρυα στα μάτια μιλώντας την Δευτέρα στο Αμπερντίν προσπάθησε να πείσει τους Σκωτσέζους να μην εγκαταλείψουν την αγκαλιά της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προς το παρόν αρνείται κάθε σκέψη ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας κι ας βγήκαν ξανά στους δρόμους της Βαρκελώνης 1.800.000 Καταλανοί. Ο Ραχόι το ξέκοψε τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας.
Ακόμη όμως κι αν δεν το ομολογούν, δεκάδες ηγέτες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή φοβούνται πως αν η Σκωτία πει τελικά «ναι« στην ανεξαρτησία της, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για δεκάδες άλλες εθνοτικές ομάδες που θέλουν να αποσχιστούν και να τραβήξουν τον δρόμο της δικής τους ανεξαρτησίας.
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας
Η αρχή του ντόμινο ξεκίνησε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. 73 χρόνια μετά την ίδρυση της το 1918 η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη.
Μαέστρος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας βέβαια ο Τίτο ο οποίος δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με τον Στάλιν διατηρώντας ωστόσο την κομμουνιστική της ιδεολογία. Παρότι Κροάτης πίστευε σθεναρά στην ενωμένη χώρα και κράτησε τα ηνία της μέχρι το θάνατό του, το 1980.
Ο χαμός του ήταν η αρχή ενός αργού και βασανιστικού αλλά κυρίως αιματοβαμμένου τέλους της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Ήδη από τον επόμενο κιόλας χρόνο οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν την ανακήρυξη της περιοχής τους ως αυτόνομης δημοκρατίας, ενώ η περίοδος 1986-1989 χαρακτηρίστηκε από την έξαρση του σερβικού εθνικισμού. Ήταν η εποχή που ανέτειλε το άστρο του μετέπειτα πρόεδρου της Σερβίας που έφτασε μετά το τέλος του πολέμου κατηγορούμενος στο Δικαστήριο της Χάγης ως εγκληματίας πολέμου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η Σλοβενία ήταν η πρώτη και η πιο τυχερή. Αποσχίστηκε πρώτη μετά από μόλις 10 ημέρες συγκρούσεων με τον Γιουγκοσλαβικό στρατό.
Ακολούθησαν οι Κροάτες. Για να το καταφέρουν χρειάστηκε ωστόσο ένας πόλεμος μεταξύ Σέρβων και Κροατών. Το πραγματικό αιματοκύλισμα  όμως στην περιοχή έγινε όταν ήρθε η ώρα της Βοσνίας το 1992. Ακολούθησε ένα πραγματικό μακελειό μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Των Σέρβων και των Βόσνιων μουσουλμάνων που πολεμούσαν μαζί με τους Κροάτες. Ακολούθησαν βέβαια το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.
Δεκάδες αυτονομιστικά κινήματα περιμένουν την σειρά τους για ανεξαρτησία
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες αυτονομιστικά κινήματα έτοιμα ανά πάσα στιγμή να δηλώσουν παρόντα στη διεκδίκηση και της δικής τους ανεξαρτησίας.
Από τους Βάσκους, την Αραγωνία και τα Κανάρια Νησιά έως την Κορσική, τη Σαρδηνία και την Ουαλία! Έναν τέτοιο χάρτη με τα εν δυνάμει αυτονομιστικά κινήματα που προς το παρόν βρίσκονται εν υπνώσει στην Ευρώπη δημοσιεύει το περιοδικό Business Insider.
Στην ουσία πρόκειται για έναν χάρτη που παρουσιάζει την Ευρώπη έτσι όπως θεωρητικά θα μπορούσε να διαμορφωθεί εάν η Σκωτία αποτελέσει το παράδειγμα και τη θρυαλλίδα ενός άνευ προηγουμένου ντόμινο.
Βέβαια στην προσπάθεια του το περιοδικό να εμφανίσει ένα το «μέλλον» της Ευρώπης εάν βέβαια επικρατήσουν οι αποσχιστικές τάσεις, τσουβαλιάζει δεκάδες υπαρκτά αλλά και ανύπαρκτα αυτονομιστικά κινήματα όπως για παράδειγμα το ανύπαρκτο κίνημα "Μακεδόνων στην Ελλάδα" (Lerin: "Macedonians in Greece").
Σχετικό άρθρο δημοσιεύουν και οι New York Times οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα όποια κινήματα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ και φωνή, μετά από μια ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "αλλαγή των συνόρων της Ευρώπης, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο ήδη, σε πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης."
Evropi-Xartis-570koolnews.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com