Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Η NASA αποκαλύπτει τον σεληνιακό βόρειο πόλο – Δείτε τις εικόνες

china_moon
Τη μεγαλύτερη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του σεληνιακού βόρειου πόλου δημιούργησαν επιστήμονες, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, οι οποίοι «εκμεταλλεύτηκαν» τις εγκατεστημένες κάμερες του διαστημικού οχήματος LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter).
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό 10.581 εικόνων ανάλυσης σχεδόν 1.9 μέτρων ανά pixel, οι οποίες επιτρέπουν τη λεπτομερή παρατήρηση του ανάγλυφου της Σελήνης. Το μωσαϊκό έχει ανέβει σε ιστοσελίδα όπου επιτρέπεται στους επισκέπτες να ζουμάρουν ή να περιστρέψουν οποιαδήποτε εικόνα, στις περιοχές ενδιαφέροντος.
Όπως δήλωσε στο International Business Times, o John Keller, που εργάζεται στο πρόγραμμα LRO, «πρόκειται για μια εικόνα που αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πληροφόρησης τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο και για το κοινό». Όπως σημειώνει ο ίδιος, αποτελεί την τελευταία προσθήκη από εικόνες και δεδομένα που παράγει το LRO τα τελευταία πέντε χρόνια.
Κάντε ζουμ στις εικόνες και δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες στο: http://lroc.sese.asu.edu/gigapan/
selini_topio
Για τη λήψη των φωτογραφιών του μωσαϊκού χρησιμοποιήθηκαν οι δύο κάμερες περιορισμένης γωνίας του LOR, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν τμήμα του ευρύτερου συστήματος LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera). Για την ολοκλήρωση του μωσαϊκού χρειάσθηκε προσπάθεια τεσσάρων χρόνων.
Σύμφωνα με τη NASA, για την εκτύπωση ολόκληρου του μωσαϊκού, το οποίο έχει συνολική ανάλυση 867 δισεκατομμυρίων pixels, θα απαιτούνταν η χρήση ενός φύλλου χαρτιού που θα είχε εύρος όσο και ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου, επαγγελματικών προδιαγραφών. Επιπλέον, εάν το μωσαϊκό συνιστούσε ένα και μοναδικό αρχείο, αυτό θα καταλάμβανε αποθηκευτικό χώρο μεγέθους 3,3 Terabytes. Για να γίνει εφικτή η προβολή του σε έναν τυπικό web browser, απαιτήθηκε η διαίρεσή του σε εκατομμύρια μικρότερα και συμπιεσμένα αρχεία.
Το διαστημικό όχημα LRO μπήκε σε σεληνιακή τροχιά τον Ιούνιο του 2009, μεταφέροντας επτά συγκροτήματα εξοπλισμού και οργάνων. Αυτά τα σετ εξοπλισμού χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της επιφάνειας της Σελήνης, τη διερεύνηση του περιβάλλοντος, την έρευνα για ύπαρξη νερού και άλλων ζωτικής σημασίας ορυκτών και για να συλλέξει γεωλογικά στοιχεία.
Πληροφορίες από το euronews.com
nez.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com