Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ηλεκτρολύτες... Το μυστικό για να έχεις ενέργεια, να νιώθεις καλά και να χάνεις κιλά!


 Ακούγεται σαν δυσνόητος όρος από συνεργείο αυτοκινήτων. Πρόκειται όμως για πολύτιμες ουσίες μέσα στο σώμα σου που το βοηθούν να κινείται, να λειτουργεί σωστά, ακόμη και να καίει πιο εύκολα θερμίδες! Μάθε τι είναι οι ηλεκτρολύτες, σε ποιες τροφές μπορείς να τους "αναπληρώσεις" και γιατί είναι σημαντικό να το κάνεις ιδιαίτερα όταν ασκείσαι!

"Σαν να μην έφτανε η ανησυχία που έχεις για την καλή και σωστή διατροφή, αλλά και για τη γυμναστική σου προκειμένου να βελτιστοποιήσεις την αύξηση των μυών, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεις υπ’ όψην σου: Να κρατάς ισορροπημένους τους ηλεκτρολύτες σου" τονίζει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς

Tι είναι όμως οι ηλεκτρολύτες;
Το μάθημα αρχίζει! Είσαι έτοιμη για ένα μίνι μάθημα ανατομίας και ανθρωπολογίας; "Κάθε κίνηση του σώματος μας, εξαρτάται απο την σύσπαση των μυών μας. Σκέψου πως μύς είναι ακόμη και η καρδιά σου. Κάθε σύσπαση για να γίνει χρειάζεται ενέργεια! Το μέσο διέλευσης της ενέργειας αυτής είναι οι ηλεκτρολύτες" εξηγεί ο διαιτολόγος. Φαντάσου το αυτοκίνητό σου... "για να "πάρει μπροστά" θέλει να έχει πλήρως φορτισμένη την μπαταρία του, δηλαδή αυτή να είναι πλήρης σε υγρά. Έτσι ακριβώς δρούν και οι ηλεκτρολύτες στο σώμα μας" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς. Έτσι αν έχεις ρυθμίσει σωστά την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα, θα κάνεις καλύτερες συσπάσεις στους μυες, θα κινείσαι πιο άνετα και θα κουράζεσαι λιγότερο.

Σε τι με βοηθούν;
Ωραία όλα αυτά... Πώς βοηθά όμως ο ηλεκτρολύτης το σώμα; Πρώτα και κύρια είναι το προαπαιτούμενο για να συσπαθούν οι μύες, δηλαδή να κινηθείς, να ανασάνεις, να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα κτλ. Ο ρόλος τους όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί... "Οι ηλεκτρολύτες, πέραν της συσπάσεως των μυών και του σωστού ρυθμού λειτουργίας τους, βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να διατηρεί την ευρωστία του", να είναι δυνατό και ικανό να κάνει όλα όσα θέλουμε να κάνει για εμάς.

Φροντίζουν για την υγεία, αλλά και την ανανέωση των κυττάρων - και κατ' επέκταση την διατήρηση σφριγιλής εμφάνισης, όταν τα κύτταρα που ανανεώνονται είναι εκείνα του δέρματος - αφού ρυθμίζουν και την ενυδάτωση του σώματος μέσω των κυτταρικών μεμβρανών...

Μεριμνούν για την υγεία του οργανισμού, κρατώντας σε άριστη φόρμα τόσο τα νεφρά όσο και τα νεύρα. Καταλαβαίνεις πως όσο σημαντικό είναι να τρως σωστά, άλλο τόσο σοβαρό είναι να διατηρείς τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στις σωστές τιμές.

Ο κίνδυνος παραμονεύει όσο η θερμοκρασία είναι υψηλή...
Έχεις παρατηρήσει πως όταν κάνει ζέστη, ζαλίζεσαι πιο εύκολα, αισθάνεσαι συχνά εξαντλημένη και φυσικά παθαίνεις πιο εύκολα κράμπες; Ίσως αυτό να είναι δείγμα έλειψης ηλεκτρολυτών. "Σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, το ανθρώπινο σώμα λόγω της έντονης εφίδρωσης και της αναπνοής αποβάλλεται ένα μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες! Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ενδεχομένως θα εμφανισθεί έντονη κόπωση, ζαλάδα, κοιλιακές κράμπες με  πιο συχνό φαινόμενο, τις πρωινές κράμπες στη περιοχή των χεριών ή των ποδιών" επισημαίνει ο διαιτολόγος...

Diet Tip! Σωστά ρυθμισμένη ηλκετρολύτες σημαίνει αδυνάτισμα...
Μην παρεξηγηθούμε... Οι ηλεκτρολύτες από μόνοι τους δεν θα σε απαλλάξουν από τα κιλάκια που σε ενοχλούν! Αν όμως τους λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου, όσο προσέχεις τη διατροφή σου και ασκείσαι, έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσεις κιλά.

"Οι ηλεκτρολύτες είναι μια ομάδα από διάφορες ουσίες. Το φάσμα τους λοιπόν συμπεριλαμβάνει σημαντικής σημασίας στοιχεία τα οποία βοηθούν στην σωστή οξυγόνωση του αίματος και στην μεταφορά των θρεπτικών συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι προκαλλούν την αποβολή της τοξικότητας των υγρών και την υπεραιμάτωση των ιστών, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη μείωση του σωματικού λίπους, σε συνδυασμό με την ακολουθία μίας ισορροπημένης διατροφής" εξηγεί ο κ. Κριαράς.

Σε ποια τρόφιμα μπορείς να τους βρεις...
Ξέρεις όλα τα ενεργειακά ποτά που χαρίζουν απλόχερα ηλεκτρολύτες. Δεν είναι όμως ούτε εύκολο, αλλά ούτε και οικονομικό να έχεις πάντα ένα τέτοιο ποτό ανά πάσα στιγμή. Δες στον πίνακα παρακάτω σε ποιες τροφές - καθόλου εξηζητημένες και δυσεύρετες - θα βρεις τους πολύτιμους ηλεκτρολύτες που "έχασες" μετά το κολύμπι ή τη βόλτα στην παραλία.


Όλες αυτές οι πλήρεις τροφές είναι πηγές σημαντικών ηλεκτρολυτών (χλωριούχο νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο) που χρειάζεται απαραιτήτως το σώμα.


Tlife.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com