Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα 10 πιο δημοφιλή νησιά της Καραϊβικής

Καραϊβική ονομάζεται η γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Καραϊβική Θάλασσα και ένα σύμπλεγμα τροπικών νησιών με 13 χώρες και 12 κτήσεις, από το Μεξικό έως τη Βενεζουέλα.
Τα νησιά της Καραϊβικής αποκαλούνται και Δυτικές Ινδίες. Την ονομασία αυτή την οφείλουν στη λάθος εκτίμηση του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος όταν τις ανακάλυψε το 1492, πίστεψε πως επρόκειτο για την Ινδία.
Γνωστή για τα εξωτικά νησιά της με τις πανέμορφες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της, η Καραϊβική μας ανοίγει την εξωτική… αγκαλιά της!
Το μεγαλύτερο έθνος της Καραϊβικής είναι η Κούβα ( για την οποία έχουμε κάνει εκτενή αναφορά σε άλλο άρθρο μας). Παρακάτω, θα γνωρίσετε 10 ακόμη δημοφιλή νησιά της, που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.
Saint Martin
Το Saint Martin ( www.st-martin.org ) είναι ένα νησί στο βορειοανατολικό τμήμα της Καραϊβικής, περίπου 300 χλμ ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο ( http://bit.ly/MCAUBz ). Το 87 τετρ.χλμ. νησί χωρίζεται περίπου 60/40 μεταξύ της Γαλλίας και του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Ωστόσο, η ολλανδική πλευρά έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό.
Είναι ένα από τα μικρότερα νησιά που χωρίζεται μεταξύ δύο εθνών, από το 1648. Το νότιο τμήμα αποτελείται από το ολλανδικό Sint Maarten και είναι ένα από τα τέσσερα μέρη που αποτελούν το Βασίλειο των Κάτω Χωρών. Το βόρειο, γαλλικό τμήμα περιλαμβάνει την Collectivité de Saint-Martin και είναι ένα υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας.
Το νησί διαθέτει πλήθος νυχτερινών μαγαζιών, εστιατορίων και τουριστικών εγκαταστάσεων, αν και στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η τουριστική ανάπτυξη έχει κάπως επιβραδυνθεί. Επίσης, ο ύφαλος Man of War Shoal, αποτελεί ένα εντυπωσιακό θαλάσσιο πάρκο, που αποτελεί «παράδεισο» για πολλούς δύτες.
Aruba
Φωτογραφία: http://www.aruba.com
Η Αρούμπα ( www.aruba.com ) είναι μια ακόμη νησιωτική χώρα, τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών ( http://bit.ly/LQGXPj ), με εκπληκτικές παραλίες, πολυτελή ξενοδοχεία, λαμπερά καζίνο και μπουτίκ μεγάλων σχεδιαστών, συγκεντρωμένα κατά μήκος του δυτικού της τμήματος, εκεί όπου μπορεί κανείς να απολαύσει εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα.
Το καλοκαιρινό φεστιβάλ Carubbean λαμβάνει χώρα κάθε Πέμπτη το βράδυ στο San Nicolas, με τοπικές σπεσιαλιτέ και ποτό. Στην περιοχή αυτή έμεναν οι εργάτες των διυλιστηρίων πετρελαίου, που μετανάστευσαν εδώ τη δεκαετία του 1920. Στην Αρούμπα μένουν επίσης πολλοί Τζαμαϊκανοί, Αϊτινοί και Δομινικανοί. Στην ανατολή πλευρά του νησιού, βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Arikok ( www.arubanationalpark.org ), με πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.
Μπαχάμες
Η Κοινοπολιτεία των Μπαχαμών ( www.bahamas.com ) είναι χώρα της Βόρειας Αμερικής και αποτελεί νησιωτικό σύμπλεγμα με περίπου 700 μεγάλα νησιά και άλλα μικρότερης έκτασης στον Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα ( http://bit.ly/NR3kI9 ).
Χιλιάδες παραλίες, εκπληκτικά beach bars, ήρεμοι, αλλά και κοσμικοί όρμοι με λευκή άμμο, σημεία για καταδύσεις, αλλά και μονοπάτια για ήπια πεζοπορία στο βουνό Alvernia, υπόσχονται να κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες.
Τα νησιά ανακαλύφθηκαν αρχικά από τον Χριστόφορο Κολόμβο και μετά από πολλά χρόνια αγγλικής κυριαρχίας αυτονομήθηκαν, αν και ακόμη μπορεί να διακρίνει κανείς την αγγλική επιρροή στα αποικιακά σπίτια που στολίζουν την πρωτεύουσα Nassau και το Freeport άλλα και στην επίσημη γλώσσα, η οποία είναι τα αγγλικά.
Παρθένες Νήσοι
Οι Παρθένες Νήσοι ( http://bit.ly/MCBdfM ) αποτελούν συστάδα, κυρίως βραχωδών νήσων, στις βορειοανατολικές πρώην Δυτικές Ινδίες, (Καραϊβική), περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο. Πολιτικά οι νήσοι της Παρθένου κατανέμονται μεταξύ των ΗΠΑ ( www.visitusvi.com ) και του Ηνωμένου Βασιλείου ( www.bvitourism.com ). Τις ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος στο δεύτερο ταξίδι του το 1493 και τις ονόμασε «Santa Ursula y las Once Mil Vírgenes».
Εφόσον οι αποστάσεις είναι μικρές, μπορείτε κάλλιστα να μείνετε στη μια πλευρά και ανεμπόδιστα να τις ανακαλύψετε αμφότερες ( www.virginisles.com ). Μην παραλείψετε να πάτε στα 99 σκαλοπάτια στο νησί του St Thomas που κατασκευάστηκαν από τους Δανούς. Ξεκινούν από το λιμάνι της Charlotte Amalie, φτάνουν μέχρι τον οικισμό του νησιού και αποτελούν την έναρξη όλων των περιπάτων, καθώς και το πλέον διάσημο meeting point. Στα νησιά μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε πολλά φεστιβάλ, να κάνετε βόλτες με άλογα και καταδύσεις.
Πουέρτο Ρίκο
Το Πουέρτο Ρίκο ( www.topuertorico.org ) είναι νησί της Κεντρικής Αμερικής στον Ατλαντικό Ωκεανό ( http://bit.ly/LDmxg8 ). Πρόκειται για το μικρότερο και ανατολικότερο από τα νησιά των Μεγάλων Αντιλλών που τα συνδυάζει όλα με έναν περίεργο τρόπο: ουρανοξύστες, σύγχρονες λεωφόρους και καταστήματα, με τροπικά δάση, εξωτικές παραλίες και παραδοσιακή, ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική.
Η πρωτεύουσα San Juan είναι ακόμα «Numero Uno» στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά πολύς κόσμος κατευθύνεται πιο ανατολικά, προς το Vieques ( http://bit.ly/Lijx6f ), ένα μέρος εντυπωσιακό, με τις λιγότερο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού (μερικές από τις οποίες φιγουράρουν στις top 10 λίστες παγκοσμίως). Eκεί βρίσκεται και το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Vieques ( www.fws.gov/refuges/profiles/index.cfm?id=41528 ).
Νησιά Κέιμαν
Φωτογραφία: http://www.caymanislands.ky
Τα νησιά Κέιμαν ( http://cita.ky/ ) είναι σχεδόν συνώνυμα με δύο πράγματα: τις καταδύσεις και το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις. Βρίσκονται στο πιο βαθύ σημείο της Καραϊβικής θάλασσας και χαρακτηρίζονται από πολλές αντιθέσεις ( http://bit.ly/MDqBdD ).
Για να εκτιμήσετε πραγματικά τα νησιά, απομακρυνθείτε από την πολυκοσμία των δυτικών ακτών του Grand Cayman και εξερευνήστε το υπόλοιπο νησί. Ακόμα καλύτερα, αφήστε το Grand Cayman εντελώς και πηγαίνετε στα νησιά Cayman Brac και Little Cayman, όπου η ζωή έχει άλλους ρυθμούς και οι φυσικές ομορφιές μαγεύουν. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε τα πουλιά, να κάνετε πεζοπορία και καταδύσεις σε εντυπωσιακά τοπία.
Τα νησιά Κέιμαν μπορεί να μην είναι τόσο διάσημα για τη νυχτερινή του ζωή, όπως το υπόλοιπο, μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής, αλλά εκεί θα βρείτε μια πιο ήρεμη πλευρά της ζωής.
Άγιος Δομίνικος
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
H Δομινικανή Δημοκρατία ή κοινώς Άγιος Δομίνικος, είναι κράτος της Καραϊβικής στο νησί Ισπανιόλα ( http://bit.ly/OCqlkO ). Προσιτές λύσεις για διακοπές θα βρείτε κυρίως στην Punta Cana, στην ανατολική ακτή του νησιού, ενώ κατά μήκος της βόρειας ακτής, υπάρχει η δυνατότητα για διάφορα σπορ.
Για τους λάτρεις της οικολογίας, προτείνεται το ακρωτήριο Samana, με τα μαγκρόβια δάση και τα σπήλαια με τις βραχογραφίες στο εθνικό πάρκο που βρίσκεται εκεί. Το Εθνικό Πάρκο Jaragua ( www.grupojaragua.org.do ) βρίσκεται στα νοτιανατολικά των ακτών της χώρας. Στα κοντινά νησάκια Beata και Alto Velo, ζουν ενδημικά πτηνά, ενώ το νησί Cabritos, το οποίο βρίσκεται στη λίμνη Enriquillo, με πλούσια πανίδα, έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή. Για καταδύσεις προσφέρεται το ακατοίκητο νησί Catalina, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της πόλης La Romana.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της χώρας περιλαμβάνονται τα αποικιακά κτήρια και οχυρά, τα μουσεία, αλλά και τα νεοκλασικά σπίτια.
Trinidad & Tobago
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η χώρα αποτελείται από δυο κύρια νησιά, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο ( www.ttconnect.gov.tt/gortt/portal/ttconnect/Non-Resident ), και 21 μικρότερα νησιά, 13 ναυτικά μίλια από τις βορειοανατολικές ακτές της Βενεζουέλας ( http://bit.ly/Msc1JE ). Το Τομπάγκο είναι σαν μια μικρή «αυλή» του Τρινιντάντ, μόλις 20 λεπτά μακριά με το αεροπλάνο, από το μεγαλύτερο και πιο «θορυβώδες «αδελφάκι» του, που διαθέτει πολλά εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και το 96% του πληθυσμού της χώρας. Από την άλλη το Τομπάγκο έχει παρθένες παραλίες, ήρεμους κολπίσκους και πανέμορφους κοραλλιογενείς υφάλους. Επίσης εκεί βρίσκεται ένα «βασίλειο» πουλιών, στο Main Ridge Forest Reserve ( http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5646/ ), ένα από τα πιο παλιά προστατευόμενα δάση στο δυτικό ημισφαίριο.
Jamaica
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Τζαμάικα ( www.visitjamaica.com ) είναι η τρίτη σε έκταση νήσος των λεγομένων Μεγάλων Αντιλλών στην Καραϊβική θάλασσα και βρίσκεται νότια της Κούβας ( http://bit.ly/LQHJvV ). Χιλιοτραγουδισμένη, συνώνυμη του εξωτικού και της μουσικής reggae, αποτελεί ονειρεμένο προορισμό για πολλούς.
Το νησί διαθέτει κάποιες από τις πιο συναρπαστικές και δημοφιλείς παραλίες του κόσμου, όπως το Montego Bay ή το Negril, οικονομικά καταλύματα, αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία και Resorts. Επίσης εκεί θα βρείτε φυσικές ομορφιές όπως οι καταρράκτες του Dunns River Falls, τροπικά δάση και ζούγκλες στην ενδοχώρα, όπως το Mongrove Dawn ή το Dolphin Cove και μια ονειρεμένη παραλία στη οποία μπορεί να κολυμπήσει κανείς με ελεύθερα δελφίνια. Επίσης, πουθενά αλλού στην Καραϊβική δεν θα βρει κανείς τόσα καλά διατηρημένα στοιχεία του παλιού αποικιακού πολιτισμού που χαρακτηρίζει αυτά τα νησιά.
Γρενάδα
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Γρενάδα ( www.grenadagrenadines.com ) είναι χώρα στην Καραϊβική θάλασσα ( http://bit.ly/MCBFuv ), κατά κύριο λόγο ορεινή, με αρκετές λίμνες, όπως η Grand Etang, ωραίες παραλίες και θερμοπηγές (όπως η Rivière-Salée). Τα σημαντικότερα από τα νησιά είναι η ηφαιστειογενής Μικρή Μαρτινίκα και η Carriacou, τα οποία αποτελούν την ομώνυμη εξαρτημένη περιοχή της Γρενάδας.
Η πρωτεύουσα St. George’s αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, καθώς είναι μία γραφική πόλη με στενά δρομάκια και με μνημεία από την εποχή της αποικιοκρατίας (όπως το οχυρό Φορτ Τζορτζ του 18ου αιώνα και τον αγγλικανικό ναό του 1825). Πολύ σημαντικά είναι τα δάση της χώρας, τα οποία μάλιστα προστατεύονται ως οικολογική ζώνη. Τέτοιο είναι το Εθνικό Πάρκο Levera και το τροπικό δάσος στη λίμνη Grand Etang, που είναι πλούσιο σε ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Πόπη Αθανασοπούλου

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com